top of page
Search

Razlika med mikrovlakni in mikrofilamenti

Updated: Feb 25

Med pogovorom o krpicah TajaClean iz mikrofilamentov mi ljudje večkrat pričnejo naštevati lastnosti mikrovlaken, katere pa za krpice TajaClean, ki so izdelane iz posebnega visokotehnološkega netkanega materiala iz mikrofilamentov ne držijo.


Skupaj sem nabrala 4 dejstva, po čem se naše krpice iz mirkofilamentov razlikujejo od ostalih krp iz mikrovlaken.


Izvor materiala

Meni osebno, je zagotovo zelo pomemben izvor materiala. Za razliko od večine mikrovlaken, katere so uvožene iz Azije, je material krpic TajaClean izumljen in izdelan v Evropi. V tem pomenu se skriva več dejstev. Pri blagu uvoženem iz Azije se takoj poraja vprašanje o poštenem delu, ter skrbi za okolje pri obdelavi surovin in pridelavi blaga. Proizvajalec blaga iz katerega so izdelane krpice TajaClean se ponaša s ključnimi certifikati. Sama proizvodnja se ponaša s standardom ISO 9001, ki skrbi, da je kakovost obvladovana. OHSAS 8001 odraža sistem za upravljanje varstva in zdravja pri delu, ISO14001 pa predpisuje skrb ravnanja z okoljem.


Se sprašuješ kaj so sploh mikrovlakna?

Mikrovlakna so sintetičnega izvora sestavljena iz poliamida (najlon) in poliestra. Že samo ime pove, da gre za vlakna mikro velikosti in so od človeškega lasu tudi do 100x tanjša. Torej kaj pa so mikrofilamenti? Za mikrofilamente lahko rečemo, da predstavljajo novo generacijo mikrovlaken. Od mnogih drugih mikrovlaken so tudi od 5 do 10-krat tanjša, in dosežejo velikost ene dvestotinke človeškega lasu.


Velikost mikrovlaken pa je ključna pri učinkovitosti čiščenja. Mikrovlakna ne morejo na površini pobrati delce, ki so manjši od samega vlakna. Pripravila sem vam manjši diagram, kjer lahko vidite velikosti nekaterih virusov, bakterij in vlaken. Torej, ker mikrovlakna ne morejo učinkovito odstraniti ničesar manjšega kot so same, bi lahko običajne krpe iz mikrovlaken opisali kot ‘’antibakterijske’’ najboljše krpe pa tudi kot ‘’protivirusne’’. TajaClean se ponaša s tem, da so vlakna na krpi 1/200 širine človeškega lasu (približno 0,33mikrona), zaradi česar je učinkovita pri odstranjevanju 99% bakterij in vsaj nekaj virusov.




Razlika v načinu pridelave materiala

Mikrofilamenti se od tradicionalnih mikrovlaken razlikujejo po postopku pridelave. Običajna krpe iz mikrovlaken so tkane, material krpe TajaClean narejene iz mikrofilamentov, pa je izdelan po posebni tehnologiji s pomočjo vodnega curka, kateri razbije mikrovlakna na manjše mikrofilamente in jih ‘zlepi’ v tkanino. Tekstil iz katerega so izdelane krpice TajaClean ne vsebuje PVC-ja in v postopku pridelave mikrofilamentov pa se ne uporabljajo topila ali kemična veziva.



Te zanima kako enostavno ločimo krpice iz mikrovlaken in mikrofilamentov?

Preprosto tako, da poskusimo krpico razrezati. Pri klasičnih krpah vidimo, da se tkanina takoj prične parati in posledično za sabo pušča nitke. Robovi takšnih navadnih krp so zašiti.

Krpe TajaClean pa že izdelamo tako, da material razrežemo na željeno velikost. Prav zato so krpe TajaClean praktične, saj jih lahko doma razrežete na željeno velikost in iz ene krpe dobite več manjših.



Vsak odjemalec si želi kupovati produkte, kateri so trajnostni in mu bodo služili dlje časa. S tem ne samo, da prihrani denar, temveč posledično tudi ne potencira količine odpadkov v gospodinjstvu. Naša krpica se lahko pohvali s svojo trajnostjo. Ni ena izmed tistih gospodinjskih krpic na kateri čudežno po nekaj brisanjih nastanejo manjše luknje. Če ste pozorno prebrali predstavitev sestave krpice ste si že verjetno sami razložili zakaj je temu tako. Namreč skrbno izbrana sestava krpice odraža kvaliteto in trajnost.

1,379 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page