top of page
Search

Čiščenje v dvoje je lahko zabava

Updated: Feb 25


Valentinovo je svetovno priljubljen dan med pari, ko si lahko z različnimi darili ali sporočili pokažejo njihovo medsebojno ljubezen. Vse bolj pa se uveljavlja rek, da se ljubezni ne da kupiti z darili, vendar tako, da pokukate v svoje srce, se poglobite vase in občutite tisto najplemenitejše, najžlahtnejše... Pokažite to tistemu, ki vam je najbližje.


Ljubezen in skupno življenje je nekaj na čemer je potrebno graditi in se prilagajati za uspešno zvezo in življenje. Gospodinjska opravila so pogosto sporna za mnoge pare. Morda mislite, da pri kuhanju ali čiščenju naredite več, kot je vaš polovičen delež ali da morate partnerja nenehno prositi, naj opravi preprosta opravila, kot je pobiranje perila. Vse te majhne nadloge se lahko kopičijo, ki pogosto vodijo do prepirov.


K sreči ni nujno, da je vedno tako. Obstajajo koraki, s katerimi lahko komunicirate s partnerjem, spremenite svojo miselnost in pripravite koristne dogovore, s katerimi boste zagotovili pravično uravnoteženje gospodinjskih opravil. Rezultat? Bolj miren dom, manj prepirov in močnejši, bolj ljubeč odnos.




RAZDELITE SI DELO


Pomembno je, da se pred samim začetkom dela pogovorite kdo bo opravljal katera dela in naredite organizacijski plan. Vzemite si čas za pogovor, da odpravite vse težave, ki jih imate in poiščete rešitve, da uravnotežite gospodinjska opravila.


Lastne, jasno opredeljene, ločene naloge in odgovornosti so lahko res koristno izhodišče za mnoge pare. Izogibajte se tradicionalni delitvi del na moška in ženska, razmišljajte o stvareh v katerih vsak dejansko uživa in nato nadaljujte s preostankom opravil. Morda raje perete perilo, medtem ko vaš partner raje čisti kuhinjo.


POSLUŠAJTE IN SKLEPAJTE KOMPROMISE


Medtem ko se pogajate, jih vprašajte, kaj je z gospodinjskimi opravili, s katerimi se spopadajo. Namesto da predvidevate najslabše, da so le leni ali nespoštljivi ugotovite, kaj se v resnici dogaja.


Ugotovite tudi kdaj komu ustreza opravljanje določenih opravil - morda vaš partner raje počne stvari zjutraj, medtem ko vam ustreza zvečer. Pojasnite svoje in poslušajte njihovo stališče ter se pripravite na morebitna pogajanja in nekaj sprememb.


NAJ BO ZABAVNO


Nekateri pari bodo morda ugotovili, da jim razdelitev nalog na določene odgovornosti ne deluje. Morda bi se pravzaprav raje lotili nekaterih opravil, kot je čiščenje raje skupaj.


Poiščite načine, kako to narediti zabavno, da boste lahko monotona gospodinjska opravila spremenili v kakovosten čas. Na primer, morda boste želeli predvajati svoje najljubše pesmi in plesati, medtem ko čistite.


Ali pa si lahko zvečer vzamete čas za ogled hiše in poskrbite, da se nagradite tako, da se stisnete na kavču in gledate svoj najljubši film. Imeti nekakšno nagrado ali motivacijski dejavnik je lahko res koristno.



NE POZABITE, DA GOSPODINJSKA OPRAVILA NISO DOKAZ LJUBEZNI


Navsezadnje to, da imate individualne želje, potrebe in preference, ne pomeni, da imate radi drug drugega bolj ali manj. Potrebno je najti način, da se srečate na sredini z ohranjanjem komunikacije in empatije.


Dobra novica je, da je to obdobje preživetega časa doma lahko pravzaprav odlična priložnost za premagovanje kakršnih koli težav v zvezi z gospodinjskim delom in pripravo boljše ureditve, ki bo delovala za oba.



47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page